Vijf redenen waarom plannen zo belangrijk is voor scholieren - OnlineHuiswerkklas.nl

Vijf redenen waarom plannen zo belangrijk is voor scholieren

6 september 2017
Michiel van Gorp, MA

Nieuwsoverzicht

1. Een planning geeft je een gevoel van overzicht en controle

Door het (wekelijks) maken van een planning creëer je rust in je hoofd. Het begin is vaak het moeilijkst. Doordat je al een langere tijd geen planning hebt gemaakt denk je dat het te laat is om de ‘bergen werk’ die je nog hebt liggen te categoriseren en aan te aan pakken. Maar als je dit wel doet, kom je er vaak achter dat het allemaal wel te behappen valt. Je creëert rust in je hoofd en krijgt de controle over je studievoortgang terug.

2. Een goede planning geeft je meer plezier in andere activiteiten

Als je een goede huiswerkplanning hebt liggen kan je pas echt zorgeloos voetballen, hockeyen of tennissen. Doordat je wekelijks plant op welke momenten je je gaat focussen op je studie, kan je met een gerust hart leuke dingen ondernemen in de tijd die je specifiek daarvoor hebt vrijgemaakt.

3. Het maken van een goede planning verhoogt je productiviteit enorm

Doordat je weet in welk tijdvak je precies van plan bent aan een specifiek vak te gaan werken verhoog je je productiviteit enorm. Je gaat namelijk niet zitten voor al je huiswerk, maar zitten voor een specifiek vak, waar je volgens je planning tijd aan gaat besteden. Doordat je niet na hoeft te denken over andere belangrijke zaken kun je je vol overgave focussen op die ene belangrijke toets. Je zal zien dat je door het maken van een goede planning sneller stappen maakt in het begrijpen van de stof.

4. Het maken van een goede planning voorkomt situaties van stress en teleurstelling

Als je geen goede planning hebt, kunnen belangrijke zaken plotseling urgent worden. Hierdoor kan er een stressvolle situatie ontstaan, waarin scholieren nog wel eens opgeven. Je kunt je nou eenmaal niet in twee dagen goed voorbereiden voor een grote toets. Door het ontbreken van een goede planning ontstaat er daardoor een situatie van stress, gevolgd door een situatie van teleurstelling. Dit alles is te voorkomen door het wekelijks maken van een goede planning, of hier hulp bij te zoeken.

5. Het maken van een goede planning is goed voor je zelfvertrouwen

Scholieren die moeite hebben met plannen worden vaak onzeker. Ze zien dat andere scholieren meer controle hebben over hun eigen studievoortgang dan zij zelf. Het is echter heel normaal dat je in je pubertijd moeite hebt met het maken van een planning. Als een leerling door middel van huiswerkbegeleiding wordt geholpen bij het maken van een planning merk je vaak dat naarmate het gevoel van controle toeneemt, ook het zelfvertrouwen stijgt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor 4, 5, 6, 7 of 8 uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

Proefweek starten