Tips voor de examens: wiskunde, natuurkunde en scheikunde - Online Huiswerkklas

Tips voor de examens: wiskunde, natuurkunde en scheikunde

19 april 2023
Sanne Bouma

Nieuwsoverzicht

Over een paar weken beginnen de centrale eindexamens. In de weken tot de start geven we voor een aantal vakken maar liefst 3 tips! Vandaag beginnen we met de exacte vakken: wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Voor veel leerlingen een struikelblok, maar met deze tips hopen we dat jullie alsnog een mooi resultaat halen!

 

Wiskunde

  1. Overzicht schrijf bij het oefenen, maar zeker ook op het examen zelf, de stappen op die je maakt bij een berekening. Op die manier kun je, als je een antwoord fout hebt, terugzien waar de fout is ontstaan. 
  2. Math with Menno dit is een fijn YouTube-kanaal met uitlegfilmpjes voor wiskunde.  Menno legt meerdere onderwerpen uit, maar heeft ook een serie filmpjes genaamd ‘slagen met Menno’ gemaakt, waarbij hij samen met de kijker oude examenopdrachten uit gaat werken. 
  3. Nauwkeurigheid let goed op afronden, de juiste namen zetten bij de assen in een assenstelsel, de juiste schaalverdeling in een assenstelsel en de juiste eenheden. Het is zonde als je de hele som goed hebt, maar uiteindelijk niet de volledige punten krijgt, omdat je een klein foutje hebt gemaakt in de nauwkeurigheid. 

 

Natuurkunde

  1. Schakelingen – bij opdrachten met elektrische schakelingen is het altijd handig om per apparaat de R, U en I op te schrijven. Als je dan de tekst gaat lezen, kun je dit invullen per apparaat. Vaak krijg je namelijk de vraag om een van deze drie te berekenen, dus als je tijdens het lezen gelijk al een overzicht voor jezelf creëert, kun je die vragen gelijk invullen!
  2. Meneer Wietsma, Ralph Meulenbroeks – voor natuurkunde zijn de kanalen van deze twee docenten erg prettig. Beide docenten hebben namelijk erg handige afspeellijsten per onderwerp, dus met 1 klik op de knop krijg je het hele onderwerp uitgelegd!
  3. Tekenen – bij vragen over bijvoorbeeld krachten is het belangrijk om alle gegevens in een overzichtelijk figuur te tekenen. Op deze manier hoef je niet elke keer terug te zoeken in de tekst als er een vraag over komt.

 

Scheikunde

  1. BiNaS – bedenk als je een vraag gaat lezen, bij welk onderwerp het past. Op die manier kun je gelijk de juiste BiNaS-tabellen erbij pakken, wat je goed kan helpen bij het oplossen van de vragen. 
  2. Reactievergelijkingen – mocht je vergelijkingen moeten opstellen, ga dan altijd nog een keer goed na of deze ook kloppend zijn. Let hierbij goed op de elektronen en de elementen!
  3. Scheikundelessen – Dit youtube-kanaal helpt je ook erg goed bij uitleg over de verschillende onderwerpen. Daarnaast is er ook een serie genaamd ‘examentrainingen’, waarbij ingegaan wordt op de voorbereiding op de examens. Superhandig!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten