Vijf tips voor het voorbereiden van een (kijk- en)luistertoets - OnlineHuiswerkklas.nl

Vijf tips voor het voorbereiden van een (kijk- en)luistertoets

10 juni 2023
Sanne Bouma

Nieuwsoverzicht

Tijdens je middelbareschool carrière zal je op een zeker moment te maken krijgen met kijk- en luistertoetsen. In onderstaand artikel heb ik vijf tips gegeven die je kunnen helpen om hier een zo goed mogelijk cijfer op te halen. Dit zijn niet alleen tips voor tijdens de toets zelf, maar ook tips die je nu alvast kan gebruiken om te oefenen met de taal! Heel veel succes!

 

  1. Oefen met luistermateriaal: luister regelmatig naar audiofragmenten in taal van de toets, zoals nieuwsuitzendingen, podcasts of oefenopnamen. Hierdoor raak je vertrouwd met verschillende accenten, spreektempo’s en woordenschat. Oefen ook met het begrijpen van de context en het oppikken van belangrijke informatie tijdens het luisteren. Een goede site om dit op te oefenen is bijvoorbeeld www.lingua.com.

 

  1. Focus op signaalwoorden: concentreer je tijdens de luistertoets vooral op signaalwoorden en belangrijke informatie. Let op signaalwoorden zoals ‘maar’, ‘omdat’ en ‘daarom’, die de betekenis van zinnen kunnen veranderen. Deze sleutelwoorden kunnen je helpen om de vragen te beantwoorden en de juiste antwoorden te vinden. Wat je van tevoren kunt doen, is alvast een woordenlijst doornemen waarin deze sleutelwoorden zijn opgenomen. 

 

  1. Gebruik je voorbereidingstijd: vaak krijg je voorafgaand aan de luistertoets een korte voorbereidingstijd. Maak hier gebruik van om de vragen door te lezen en een idee te krijgen van waar je op moet letten tijdens het luisteren. Bestudeer ook eventuele afbeeldingen, diagrammen of andere visuele hulpmiddelen die bij de opname horen. 

 

  1. Wegstrepen: vaak weet je van een paar van de meerkeuzevragen al dat ze sowieso niet kloppen. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je ze even wegstrepen met je pen/potlood, waardoor je een duidelijk overzicht krijgt van het ene antwoord of de twee antwoorden die nog over zijn.

 

  1. Niet te lang blijven hangen: de laatste tip helpt je vooral bij wat te doen als je het even niet meer weet. Als je tijdens het luisteren al een paar antwoorden hebt weggestreept, maar je kan niet kiezen, zet dan even een uitroepteken bij de vraag, zodat je er later op terug kunt komen. Zorg er vervolgens wel voor dat je nog voldoende voorbereidingstijd hebt om de volgende vraag ook nog goed door te nemen. Je wilt namelijk voorkomen dat je achterloopt en dingen mist.Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten