Tips
18 juli 2025
Ilse Engels

Studieplan maken: zo haal je het meeste uit je voorbereiding

Terug naar overzicht

Juni is begonnen, en dat betekent dat het einde van het schooljaar steeds dichterbij komt. De laatste toetsweek staat voor de deur – tijd om serieus te gaan plannen. Want eerlijk is eerlijk: leren zonder plan is een beetje als autorijden zonder stuur. Je komt misschien ergens, maar de kans is groot dat je verdwaalt.

Naast het leren maken van een studieplan is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan leren leren. Hoe leer je eigenlijk het beste? Hoe zorg je ervoor dat je dingen echt onthoudt? Lees daarover mijn vorige blogpost, waarin ik tips geef over leerstrategieën, concentratie en motivatie.

Een goed studieplan helpt je om gericht te werken, overzicht te houden én voorkomt dat je alles op het laatste moment moet doen. Zo weet je op elk moment precies waar je staat en wat je nog moet doen. In deze blog lees je hoe je stap voor stap een studieplan maakt dat écht werkt, zonder dat je er gek van wordt.

Wat is een studieplan?

Een studieplan is eigenlijk gewoon een schema waarin je opschrijft:

  • Wat je gaat leren
  • Wanneer je dat doet
  • Hoeveel tijd je eraan besteedt

Niet meer, niet minder. Het hoeft er niet perfect uit te zien, zolang jij maar snapt wat je bedoelt. Het doel is om structuur aan te brengen in je voorbereiding, zodat je efficiënt en zonder stress kunt leren.

Een goed studieplan begint idealiter ongeveer twee weken vóór je toetsweek. Dan heb je voldoende tijd om alles te verdelen, te herhalen en jezelf mentaal voor te bereiden. Vergeet ook niet om de toetsweek zelf mee te nemen in je planning: wat leer je nog op welke dag? Wanneer neem je rust?

Je kunt een studieplan maken op verschillende manieren:

  • In een papieren agenda of planner
  • In een app zoals Notion, Google Calendar of Study Bunny
  • In een Excel- of Google Sheet
  • Of gewoon met pen en papier op een groot vel

Kies een manier die voor jou prettig werkt. Hoe overzichtelijker, hoe beter. Om eracbter te komen wat een goede manier is om te plannen is het verstandig om verschillende methodes uit te testen, zodat je weet welke het beste voor jou werkt.

Efficiënt plannen: studeer slim, niet eindeloos

Als je begint met het maken van een studieplan, is het belangrijk om je tijd goed te verdelen. Je hoeft namelijk niet de hele dag te leren. Wat ik je kan aanraden is om te werken in blokken van 45 minuten leren, gevolgd door 15 minuten pauze. Na twee of drie blokken kun je een langere pauze nemen.

Op die manier blijf je geconcentreerd, voorkom je dat je oververmoeid raakt, en houd je het langer vol. Dit wordt ook wel de ‘pomodoro-techniek’ genoemd – en het werkt écht.

Daarnaast is het slim om meerdere vakken op één dag te doen. Hierdoor blijf je actief bezig met verschillende soorten informatie, en voorkom je dat je hersenen “dichtslibben” van één moeilijk onderwerp. Wissel bijvoorbeeld een taalvak af met een exact vak zoals wiskunde of natuurkunde.

Door regelmatig af te wisselen en herhaling in te bouwen, onthoud je de stof beter én leer je effectiever.

Zo maak je een studieplan dat werkt (stap voor stap)

  • Bepaal hoeveel dagen je nog hebt tot je toetsweek

Kijk in je agenda of op het rooster en tel hoeveel dagen je nog hebt om te leren. Noteer ook alvast de exacte data en tijden van je toetsen.

  • Noteer per vak wat je moet leren

Maak een overzicht per vak: welke hoofdstukken moet je leren? Welke opdrachten moet je maken? Zijn er oude toetsen of oefenopgaven? Bij talen bijvoorbeeld: vergeet niet woordjes, zinnen, grammatica en schrijfopdrachten mee te nemen. Bij geschiedenis: denk aan jaartallen, begrippen en belangrijke gebeurtenissen.

  • Verdeel de stof over je beschikbare dagen

Probeer de stof eerlijk te verdelen. Plan niet alles op het laatste moment. Begin met de vakken waar je het meest moeite mee hebt. Hou ook rekening met de volgorde van de toetsen: voor toetsen die als eerste komen, moet je eerder beginnen met leren.

  • Plan extra tijd voor lastige vakken

Sommige vakken kosten meer tijd of zijn gewoon moeilijker. Geef die daarom wat meer ruimte in je planning. Heb je moeite met wiskunde of economie? Plan dan extra oefenmomenten in.

  • Plan herhaalmomenten in 

Alleen leren is niet genoeg: herhalen is minstens zo belangrijk. Plan aan het einde van je planning een paar dagen waarop je de stof nog eens doorneemt. Herhalen helpt je om de informatie beter op te slaan in je langetermijngeheugen.

  • Bouw bufferdagen in

Er zullen altijd dagen zijn waarop je je niet zo goed kunt concentreren, ziek bent of iets onverwachts gebeurt. Houd daarom een paar dagen vrij in je planning, zodat je altijd iets kunt inhalen als het nodig is.

  • Vergeet niet te ontspannen

Rust is net zo belangrijk als leren. Je hersenen hebben tijd nodig om de informatie te verwerken. Plan dus ook bewust vrije tijd in: een wandeling, iets creatiefs doen, een aflevering van je favoriete serie kijken of even chillen met vrienden.

  • Wees realistisch en mild voor jezelf

Streef niet naar perfectie. Liever een haalbaar plan dat je kunt volhouden dan een strak schema waar je na twee dagen van afwijkt. Drie hoofdstukken op één dag klinkt misschien productief, maar is vaak gewoon te veel. Kijk wat je écht kunt doen op een dag, en gun jezelf ruimte om te ademen.

Voorbeeld van een studieschema (per dag)

Dag Vak 1 (45 min) Vak 2 (45
min)
Pauze Vak 3 (45 min) Herhaling/opdrachten
Maandag Geschiedenis (H3) Engels(woordjes) 15 min Wiskunde(opgaven) Oefentoets geschiedenis
Dinsdag Aardrijkskunde(begrippen) Frans (grammatica) 15 min Biologie(samenvatting) Flashcards maken

(Zo’n schema kun je makkelijk zelf maken in Excel, een notitieboekje of zelfs op een whiteboard.)

Het komt goed – echt waar

Een studieplan maken kost even tijd, maar het is het absoluut waard. Je weet precies waar je aan toe bent, je hebt grip op je voorbereiding en je voelt je minder gestrest. Geen paniek meer over “Wat moest ik ook alweer leren?” of last-minute all-nighters.

En onthoud: je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp aan je ouders, maak samen een planning met een vriend(in), of werk in een studiegroepje. Samen weet je vaak meer dan alleen.

Je kan dit. Echt waar. Ik heb er alle vertrouwen in 🙂 Nog even knallen… en dan is het tijd voor een welverdiende vakantie!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij Online Huiswerkklas volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

Tarieven bekijken