Studeren voor de webcam werkt extra motiverend - OnlineHuiswerkklas.nl

Studeren voor de webcam werkt extra motiverend

13 juni 2018
Michiel van Gorp, MA

Nieuwsoverzicht

Op 12 juni 2018, berichtte de NOS over het opkomende youtubekanaal ‘Studyvibes’ van Linda Leijten (20). Een kanaal waarop live beelden van een meisje te zien zijn die in haar video’s niets anders doet dan studeren. Linda is niet de enige, volgens NOS zijn er honderden kanalen van studenten die kijkers uitnodigen om samen te studeren. Het idee is dat de kijker de video aanzet op de achtergrond, zodat ze het gevoel hebben dat ze samen kunnen leren. ‘Je realiseert je dat je niet de enige bent, dat mensen in hetzelfde schuitje zitten,’ verklaart Linda tegenover de NOS. Ze geeft aan dat haar video’s studenten helpen concentreren om goed te studeren voor deadlines en tentamens.

Linda praat niet met de kijker, ze geeft geen tips, ze zendt alleen een video uit waarop te zien is dat ze studeert. Ondanks dat wij onze leerlingen wel inhoudelijk helpen met de stof en tips geven tijdens het studeren, merken wij dat onze dienstverlening ook op een passieve manier bijdraagt aan de prestaties van leerlingen. Toen wij net startten met OnlineHuiswerkklas.nl (toen nog Studycontrol.nl) waren wij ons nog niet volledig bewust van de extra motivatie die alleen al het samen leren met zich meebrengt.

Studeren voor de webcam werkt extra motiverend

Toen ik net twee maanden was gestart met onze digitale lesomgeving werd ik voor het eerst gewezen op dit motiverende effect door de vader van Tim. Tim (4Havo) had tot dat moment zes weken gebruik gemaakt van onze  dienstverlening en ik sprak de vader van Tim over het eventueel verlengen van onze samenwerking. Ik twijfelde eerlijkgezegd of de samenwerking zou worden verlengd. Tim haalde hoge cijfers en was overduidelijk zelfstandig in staat om de meeste lesstof te begrijpen. Inhoudelijk had Tim de hulp van onze docenten niet vaak nodig. Wij konden hem, voor ons gevoel, minder ondersteuning bieden dan de andere leerlingen in de Online Huiswerkklas.

Ik belde de vader van Tim om samen te evalueren. Ik gaf eerlijk aan dat Tim weinig moeite heeft met de stof. Omdat Tim relatief weinig ondersteuning nodig had, was ik verrast toen zijn vader enthousiast aangaf de samenwerking met OnlineHuiswerkklas.nl graag tot het einde van het schooljaar te willen verlengen. Ik vroeg mij openlijk af waarom.

De vader van Tim gaf aan: ‘Wij zijn erg blij met jullie concept. Voordat Tim met jullie samenwerkte studeerde hij nooit langer dan een half uur achter elkaar. Nu hij samen met andere leerlingen voor de webcam studeert, werkt hij net zo lang door tot hij pauze krijgt. Ondanks dat hij de stof zelfstandig goed kan begrijpen weet ik niet of hij ook zelfstandig in staat is om zich zo lang te concentreren op de lesstof.’

Dit vond ik bijzonder interessant. Alleen al de aanwezigheid van de docent en andere leerlingen heeft een motiverend effect. Dit heeft mij doen besluiten om op zoek te gaan naar docenten die inhoudelijk ondersteuning kunnen bieden en tegelijkertijd vrolijk en motiverend overkomen. Het is voor mij en de andere docenten ontzettend leuk om te merken dat niet alleen onze eigen inzet, maar ook het concept van OnlineHuiswerkklas.nl bijdraagt aan de motivatie van onze gebruikers.

Klik hier om terug te gaan naar de homepage

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten