Hoe herken je een goed huiswerkinstituut? - OnlineHuiswerkklas.nl

Hoe herken je een goed huiswerkinstituut?

15 oktober 2021
Michiel van Gorp, MA

Nieuwsoverzicht

Huiswerkbegeleiding is populair. Nederland telt duizenden ondernemingen die ondersteunend onderwijs aanbieden. Volgens officiële cijfers zijn dit er zelfs meer dan 21.000!

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat deze organisaties sterk verschillen in de kwaliteit die ze leveren. Maar hoe bepaal je nou welk huiswerkinstituut kwaliteit levert, en welk instituut niet? Hoe herken je een goed huiswerkinstituut?

Waar je op moet letten voordat je huiswerkbegeleiding afneemt

Als je de mogelijkheden voor (online) huiswerkbegeleiding verkent, is het goed om meerdere partijen onder de loep te nemen. Voor het herkennen van een goed huiswerkinstituut, zijn de volgende zaken van belang:

  1. Communiceert het instituut open over wie er precies  voor de organisatie werken?

Tegenwoordig heeft bijna ieder huiswerkinstituut een strakke website die veel expertise uitstraalt. Toch is die expertise niet in alle gevallen aanwezig. Voordat je een organisatie in armen neemt om jouw zoon of dochter te gaan begeleiden, is het goed om te weten wie er precies werken.

Veel organisaties spreken op hun website over ‘hoge eisen’ en ‘een streng selectieproces,’ maar zijn niet open over wie de begeleiders precies zijn. Ze proberen de discretie op dit vlak verder te verbloemen door aan te geven dat de mensen binnen hun organisatie uitblinken in bepaalde vakken en veel ervaring hebben in het lesgeven. Echter, als dat echt zo is, vanwaar dan de discretie?

Als een huiswerkinstituut niet open is over de mensen in het docententeam, is dat een sterke indicatie van een gebrek aan expertise binnen die organisatie.

  1. Hebben de begeleiders zelf gestudeerd?

Als een (online) huiswerkinstituut duidelijk communiceert over wie er werkzaam zijn voor de organisatie, is het goed om te analyseren of dit ervaringsdeskundigen zijn. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen zichzelf uitgeven als expert op het gebied van leren leren, terwijl zij zelf géén universitair diploma en/of relevante studie-ervaring hebben.

Voor het verkrijgen van inzicht in het docentenbestand van een bepaalde organisatie is het raadzaam om de LinkedIn pagina van het bedrijf op te zoeken, en te bekijken wie er binnen die organisatie werkzaam zijn. Als het niet mogelijk is om via die weg te achterhalen welke mensen er binnen een organisatie werkzaam zijn, is dat een indicatie van een gebrek aan kwaliteit binnen die organisatie.

  1. Beschikt het instituut over goede, geverifieerde recensies?

Als je een aantal organisaties vergelijkt, is het goed om van iedere organisatie te analyseren hoe huidige klanten de onderwijsdienst beoordelen. Reviews van ouders en/of leerlingen voorzien in waardevolle, onafhankelijke informatie.

Echter, voordat je je gaat inlezen is het goed om te checken of deze informatie daadwerkelijk onafhankelijk is. Betrouwbare reviews worden niet alléén op de website van de aanbieder weergegeven, maar ook bij een andere partij die de reviews heeft gecheckt op authenticiteit.

Betrouwbare partners voor het verzamelen van geverifieerde reviews zijn bijvoorbeeld Trustpilot en Google Bedrijf. Als recensies ook daar zijn terug te vinden, weet je zeker dat dit echte ervaringen zijn. Als de reviews alleen op de website van de aanbieder staan, kan hij/zij deze ook zelf hebben geschreven. Het ontbreken van geverifieerde reviews is een sterke indicatie van een gebrek aan kwaliteit bij de aanbieder.

Tot slot

Bovenstaande indicatoren kunnen helpen in het maken van een goede keuze voor een geschikt huiswerkinstituut. Toch blijft de keuze altijd deels een gok – en moet de praktijk uitwijzen of de begeleiding goed aansluit bij de specifieke uitdagingen van jouw zoon/dochter. Het is daarom altijd raadzaam om samen te werken met een partij die een (korte) proefperiode aanbiedt.

Ben je op zoek naar huiswerkbegeleiding? Neem dan een proefperiode af bij Online Huiswerkklas. Wij geven onder andere huiswerkbegeleiding in Rotterdam en Amsterdam.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten