Van uitstel komt afstel - Online Huiswerkklas

Van uitstel komt afstel

16 december 2021
Gideon de Jong, Msc.

Nieuwsoverzicht

Uitstelgedrag

Herken je dat? Je hebt je voorgenomen om huiswerk te gaan maken, maar bent in plaats daarvan je kamer aan het opruimen. Of je beantwoordt eerst nog een aantal Whatsappberichten, waar direct reacties op komen, die je vervolgens ook maar even beantwoord. Typisch uitstelgedrag zoals we dat noemen.

Naast dat je niet opschiet, kan uitstelgedrag nog een nadelig gevolg hebben. Je had je immers iets voorgenomen, maar houd je hier niet aan. Hierdoor kan je je schuldig gaan voelen, wat er weer toe kan leiden dat het nog moeilijker is om te starten.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Het kan helpen door de afspraak met jezelf wat minder zwaar te maken. In plaats van een uur, of zelfs langer, kan je bijvoorbeeld uitgaan van 10 minuten. Dat is beter te overzien, en die Whatsappberichten kunnen wel even 10 minuten wachten. Dit kan er zomaar toe leiden dat je na drie kwartier nog steeds aan de slag bent. Als je namelijk eenmaal begonnen bent, en het goed gaat, kan je in de flow komen. Dat is precies waar je wilt zijn.

De beloning is daar

Ook zonder flow, weet je 10 minuten vaak wel vol te maken. Met als gevolg dat je de afspraak met jezelf bent nagekomen. Dit werkt veel motiverender, dan dat je jezelf keer op keer teleur moet stellen. Deze motivatie kan er zomaar toe leiden dat je besluit nog een tijdje door te werken. Dat is al een flinke winst t.o.v. een afspraak met jezelf om 2 uur te werken, die je vervolgens niet nakomt.

De kracht van herhaling

Een ander voordeel is dat kleine werkblokken sneller ertoe leiden dat je stof herhaalt. Dit leert over het algemeen efficiënter. Er wordt aangenomen dat je bijvoorbeeld beter vier keer een kwartier kunt leren dan één keer een uur.

Probeer dus elke dag even aan je huiswerk te zitten. Als het een keer niet lukt is het dan minder een probleem. Wees dan ook niet te hard voor jezelf. Je hebt de dag ervoor immers ook wat gedaan en morgen gaat het gewoon weer lukken!

Hulp nodig door middel van huiswerk begeleiding?

Het kan zijn dat je hulp nodig hebt met het maken van je huiswerk. Bekijk hieronder onze best bezochte locatiepagina’s:

Huiswerk begeleiding Nijmegen
Huiswerk begeleiding Utrecht
Huiswerk begeleiding Groningen
Huiswerk begeleiding Rotterdam

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten