Hoe bereid ik mij voor op de middelbare school? - OnlineHuiswerkklas.nl

Hoe bereid ik mij voor op de middelbare school?

3 april 2018
Michiel van Gorp, MA

Nieuwsoverzicht

Wanneer kinderen van de basisschool naar de middelbare school gaan, gaat er veel veranderen. Zij krijgen nieuwe klasgenoten, docenten, vakken en huiswerk. Daarnaast wordt er van leerlingen op het middelbaar onderwijs verwacht dat zij zelfstandig kunnen plannen en discipline op kunnen brengen. Wat kan een ouder doen om een startende brugklasser in deze periode te ondersteunen?

1. Creƫer rust

Zorg dat een startende brugklasser voldoende rust krijgt. De middelbare school begint vaak met een introductieperiode waarin er kennis wordt gemaakt met de school en de medeleerlingen. Het kost brugklassers veel energie om al deze nieuwe indrukken te verwerken. Het is daarom van belang er op toe te zien dat een leerling in deze periode voldoende rust neemt. Hier kun je al mee beginnen in de laatste week van de zomervakantie. Je kunt als ouder ook overwegen om in deze periode wat extra uren vrij te nemen, zodat je tijdelijk extra aandacht hebt voor elkaar.

2. Help een brugklasser, zeker de eerste maanden, met zijn/haar huiswerk

Zoals hierboven omschreven wordt er van brugklassers verwacht dat zij zelfstandig een planning maken en discipline opbrengen om zich aan een degelijke planning te houden. Dit is best veel gevraagd van een leerling die net van de basisschool komt. Zeker in de beginmaanden kan toezicht houden goed helpen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld wekelijks samen een planning te maken en af en toe te helpen met het huiswerk. Deze samenwerking verloopt echter niet in alle gevallen soepel. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een brugklasser de hulp van zijn/haar ouders niet accepteert of dat de samenwerking leidt tot conflict. Je kunt er dan samen over nadenken om extra hulp in te schakelen in de vorm van huiswerkbegeleiding of huiswerk-coaching.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten