Tips voor de examens: geschiedenis en aardrijkskunde - Online Huiswerkklas

Tips voor de examens: geschiedenis en aardrijkskunde

30 april 2023
Sanne Bouma

Nieuwsoverzicht

Over een paar weken beginnen de centrale eindexamens. In de weken tot de start geven we voor een aantal vakken maar liefst 3 tips! In dit artikel krijgen jullie tips voor zowel geschiedenis als aardrijkskunde. Succes!

Geschiedenis

  1. Begrippen – Als een historisch begrip centraal staat in een vraag, begin dan altijd met het opschrijven van de definitie van het begrip. Je hebt dan vaak al een beetje een idee in welke richting je antwoord moet zijn. Vergeet dan niet om je begrip ook nog in je antwoord te verwerken 😉
  2. Tijdlijn – Focus vooral op het lezen van de rode draad van de geschiedenis. Probeer daarbij in je hoofd alle oorzaken en gevolgen te weten en hoe die met elkaar in verband staan. Wat handig is om de oorzaken en gevolgen te leren is het maken van een tijdlijn (met jaartallen). Zo maak je het visueel en overzichtelijk voor jezelf.
  3. Bronnen – Oefen veel met bronvragen. Bij bronvragen is het belangrijk dat je de informatie van de bron verwerkt in je antwoord. Wat dan handig is om voorbeelden te kiezen uit de bron. Op deze manier kun je nooit de fout ingaan!

 

Aardrijkskunde

  1. GlobaliseringZorg dat je de economische, politieke en culturele aspecten van de integratie van gebieden en samenleving kunt benoemen. Een voorbeeld is culturele globalisering. Kenmerkend hiervoor is de internationale verspreiding van cultuurelementen, informatie en ideeën door migratie, toerisme en moderne communicatie. Dit soort kenmerken moet je kunnen toepassen bij examenvragen. 
  2. Kringlopen – voor het vwo-examen moet je een aantal kringlopen kennen die invloed hebben op het aardoppervlak. Het gaat om de hydrologische (water)kringloop, de gesteentekringloop en de koolstofkringloop. Het is belangrijk dat je de veranderingen aan het aardoppervlak kan relateren aan de kringlopen. Nieuw gesteente en reliëf ontstaan bijvoorbeeld door de hydrologische- en gesteentekringloop. Hier kun je vragen over krijgen!
  3. Actualiteiten – Zorg dat je de actualiteiten van de onderwerpen goed kent. Bij alle niveaus komen een aantal kernthema’s terug. Verdiep je hierin, zodat je ongeveer weet wat er de afgelopen jaren heeft gespeeld. Zoek bijvoorbeeld op waar er opvallende droogte is geweest, of welke orkanen er in Amerika zijn geweest. Door dit een beetje voor te bereiden, sleep je hopelijk een paar punten extra binnen! 😉

 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten