Van een 8 naar een 4 en weer terug - OnlineHuiswerkklas.nl

Van een 8 naar een 4 en weer terug

16 december 2021
Gideon de Jong, Msc.

Nieuwsoverzicht

Tegenvaller

Het is alweer een tijdje geleden, maar ik herinner me het nog goed. Ik had net mijn plek gevonden in het lokaal waarin ik elke maandag economie volgde sinds mijn overgang naar de bovenbouw. Het was de eerste les na de herfstvakantie, die zoals altijd weer voorbij was gevlogen. Mijn economiedocent keek me ernstig aan en legde een antwoordblad met een rood omcirkelde vier op mijn tafel. Mijn eerste onvoldoende in de bovenbouw was – helaas – een feit.

En dat terwijl ik mezelf toch goed achtte in economie. In de onderbouw haalde ik keurige cijfers. De derde klas had ik het vak zelfs afgesloten met een acht gemiddeld. Had de vakantie er dan zo diep ingehakt?

Overgang van bovenbouw naar onderbouw

Ik was niet de enige die slecht scoorde. Veel klasgenoten kregen dat uur een ernstige blik op zich gericht. Hoe was dit mogelijk? Was dit toeval en hadden we als klas een collectieve offday gehad? Of waren er andere redenen aan te wijzen? We wisten het niet zo goed…

De tweede toets ging gelukkig al wat beter. Als ik het me goed herinner een 5.5. Met de hakken over de sloot dus. Het klasgemiddelde was vergelijkbaar. We hielden onszelf voor dat er een stijgende lijn in zat en gingen met goede moed de nieuwe periode in.

De derde toetsweek wist ik eindelijk mijn eerste economiecijfer boven de zes te halen. Het kwartje begon te vallen, maar daar heb ik wel een halfjaar voor nodig gehad.

Van leren naar toepassen

Wat ben ik anders gaan doen? In de onderbouw lag de focus vooral op leren. Ik wist goede cijfers te halen, door begrippenlijsten te stampen. Bij mijn eerste toets in de bovenbouw paste ik hetzelfde strijdplan toe; elke formule wist ik dan ook gemakkelijk op te dreunen. Toepassen was helaas een ander verhaal.

Natuurlijk had ik oefeningen als huiswerk opgekregen. Maar als je in de onderbouw gewend bent om mooie cijfers te halen, zonder het maken van huiswerk, dan wil dat er nog wel eens bij inschieten.  Met voor mij dus als gevolg dat ik een valse start maakte. En ik was niet de enige.

Soms moet je falen om in te zien dat er wat moet veranderen. Toch had ik het liever voorkomen. Daarom is mijn advies aan leerlingen die de overstap maken naar de bovenbouw: zorg dat je de toepassing van de stof in de vingers hebt. Maak oefeningen, oefeningen en oefeningen. Hopelijk helpt dat je om je jaar goed te starten en niet direct achter de feiten aan te lopen – zoals ik dat deed.

Hulp nodig door middel van huiswerk begeleiding?

Het kan zijn dat je hulp nodig hebt met het maken van je huiswerk. Bekijk hieronder onze best bezochte locatiepagina’s:

Huiswerk begeleiding Breda
Huiswerk begeleiding Zwolle
Huiswerk begeleiding Groningen
Huiswerk begeleiding Rotterdam

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten