Vijf methoden om meer controle te krijgen over je eigen studievoortgang - OnlineHuiswerkklas.nl

Vijf methoden om meer controle te krijgen over je eigen studievoortgang

6 maart 2018
Michiel van Gorp, MA

Nieuwsoverzicht

Veel middelbare scholieren hebben moeite met het vinden van motivatie voor het bijhouden van hun huiswerk of het leren voor een toets. Nieuwe vrienden, sport en sociale activiteiten krijgen prioriteit. Het is daarom niet verwonderlijk dat gemiddeld zo’n 6% van de leerlingen op de middelbare school blijft zitten, dat zijn 45.000 leerlingen per jaar. In de bovenbouw komt dit fenomeen het vaakst voor; in bijvoorbeeld 4 havo doet gemiddeld 20% van de klas het jaar over. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die er in de levens van 16- en 17 jarigen plaatsvinden. Toch is doubleren in veel gevallen te voorkomen. Er zijn methoden om motivatie te vinden voor het maken van je huiswerk en uiteindelijk zelfs plezier te krijgen in het studeren. Hier volgen enkele tips.

1. Beloon jezelf

Iedereen moet wel eens dingen doen waar hij of zij geen zin in heeft, dit is helaas niet te voorkomen. Zorg er alleen wel voor dat er iets positiefs uitkomt. Beloon jezelf als je bepaalde opdrachten af hebt met een stuk chocolade. Of koop dat nieuwe shirt als je je toets hebt gehaald. Op deze manier heb je iets om naar uit te kijken en motiveer je jezelf om ervoor te gaan.

2. Maak iedere week een planning en stel haalbare doelen

Creëer rust in je hoofd door wekelijks een lijst met dingen op te stellen die gedaan moeten worden. Kijk hoeveel opdrachten het zijn, welke prioriteit hebben en hoeveel tijd het je ongeveer gaat kosten. Maak een planning en stel haalbare doelen voor de korte termijn. Dit zal rust creëren in je hoofd. Het wegstrepen van gemaakte opdrachten werkt zeer bevredigend!

3. trek op tijd aan de bel

Het is niet erg om hulp te vragen aan anderen. Het is zelfs heel goed om iemand met een frisse blik naar een probleem te laten kijken! Zorg ervoor dat je op tijd om hulp vraagt. Trek aan de bel zodra je het gevoel hebt de controle over je studievoortgang te verliezen. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe makkelijker het probleem opgelost kan worden. Tegenwoordig wordt professionele huiswerkbegeleiding ook online aangeboden.

4. Omring jezelf met gemotiveerde mensen

Zoek mensen om je heen die net zo gemotiveerd zijn als jij en inspireer elkaar. Door met mensen om te gaan die ook aan de slag willen met school heb je een positieve invloed op elkaar. Zo heb je ook altijd iemand met wie je de lesstof kan oefenen en met wie je samen groepsopdrachten kunt maken. Het is veel leuker om iets samen te doen dan in je eentje!

5. Fouten maken mag

Het is een van de grootste clichés die we kennen, maar dat maakt het niet minder waar. Het is oké om fouten te maken, daar leer je van. Raak dus niet in de stress als iets niet gelijk lukt. Je mag even balen als je een toets niet hebt gehaald, maar raap jezelf daarna weer op en laat je niet uit het veld slaan. Ga na waar in het leerproces het fout is gegaan en probeer te leren van je fouten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten