Vijf tips om alles uit je mondelinge examen te halen! - OnlineHuiswerkklas.nl

Vijf tips om alles uit je mondelinge examen te halen!

15 juni 2023
Sanne Bouma

Nieuwsoverzicht

Nu we aan het einde van het jaar zijn gekomen hoor ik veel leerlingen die nog een mondeling examen of een taaldorp hebben. Om jullie hier een handje mee te helpen, heb ik vijf tips op een rijtje gezet die je kan gebruiken in de voorbereiding!

  1. Vergroot je woordenschat. Om sneller op woorden te komen als je praat, is een grote woordenschat handig. Het is daarom slim om woorden en zinnen te leren die relevant zijn voor het onderwerp van de mondeling. Dit kan op een manier die je zelf fijn vindt, maar zorg ervoor dat je gedurende het jaar geen huiswerkopdrachten overslaat waarbij je woorden en zinnen moet leren. 
  2. Oefen met de uitspraak. Oefen regelmatig ook de uitspraak van woorden. Dit kan tegelijk met het leren door de tekst hardop uit te spreken. Laat de tekst horen aan een klasgenoot, je leraar of je huiswerkbegeleider, zodat je wat feedback kunt krijgen. Je raakt op deze manier steeds meer vertrouwd met de taal en je zal een betere uitspraak krijgen. Ook is de kans dat je vastloopt in een gesprek kleiner.
  3. Luister naar de taal. Om te weten hoe je woorden uitspreekt, maar ook om je woordenschat te vergroten, kan het fijn zijn om naar de taal te gaan luisteren. Dit kan bijvoorbeeld via muziek, podcasts, films of tv-series. Op deze manier kun je ook wennen aan de verschillende accenten. Als je actief mee gaat denken tijdens het oefenen, dus eerst proberen te snappen wat ze zeggen voordat je naar bijvoorbeeld de ondertiteling gaat kijken, heb je zo ook veel minder problemen met begrijpen wat je docent zegt tijdens de mondeling. 
  4. Bereid mogelijke onderwerpen voor. Maak van tevoren een lijstje met onderwerpen die terug kunnen komen tijdens de toets en oefen deze van tevoren. Bedenk wat je zou kunnen zeggen en welke woordenschat je hiervoor nodig hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk! 
  5. Ga oefenen! Vraag een klasgenoot, familielid of docent om een oefengesprek met je te doen en herhaal dit zo vaak als nodig is. Je zult een stuk zelfverzekerder de mondeling ingaan!

 

Het laatste wat ik jullie mee wil geven is dat je vertrouwen moet hebben in jezelf. Hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden. Wat ik eerder ook al heb gezegd: een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dan ook dat je hier voldoende tijd in steekt zodat je dus gaat “rocken” op je mondeling! Succes!Benieuwd naar de mogelijkheden?

Leerlingen bij OnlineHuiswerkklas.nl volgen altijd eerst een proefweek huiswerkbegeleiding. Na deze periode kun je een abonnement voor vier tot tien uur begeleiding per week bij ons afsluiten. Onze abonnementen zijn maandelijks opzegbaar..

Proefweek starten